Як квасити капусту?

Як квасити капусту?

Про капусту на Русі відомо багато сотень років. Писати присвячені їй трактати тут почали ще в десять століть тому, в неймовірно далекому XI столітті, а вирощувати і квасити стали ще раніше. Іншими словами, капуста це справжній народний герой і криниця всіляких вітамінів. Те, що було добре для наших предків, без всякого сумніву, підійде і для наших столів.

Отже, як квасити капусту за всіма правилами: щоб корисно, швидко і обов’язково смачно? Рецепт швидкої капусти говорить сам за себе.

Готується дійсно дуже швидко (можна пробувати вже не наступного дня), вітамінів в ній величезна безліч, ну а що стосується смакових якостей Загалом, повірте, ви не пошкодуєте про витрачені зусилля. Готуємо наш старовинний фастфуд наступним чином: крупно нарізаємо капусту прямокутниками, заздалегідь очищену сирий буряк кружечками, а часник ріжемо на четвертинки. Все це добро складаємо в трилітрову банку шарами, спочатку капуста, потім буряк, а зверху часник.

Шари повторюємо кілька разів. Коли банку належним чином укомплектована, переходимо до розсолу.

Для розсолу нам знадобиться: 1 літр води, 1 склянка цукру, 1 склянка 9-процентного оцту, 2 столові ложки солі і лавровий лист за смаком. Доводимо воду до кипіння, розмішуємо в ній цукор і сіль, вливаємо оцет (увага: шиплячого звуку не бояться, це гарант того, що все робиться правильно), потім знімаємо розсіл з вогню і відразу ж вливаємо його в підготовлену капусту. Співвідношення розсолу до капусти один до двох: тобто на трилітрову банку варимо півтора літра розсолу.

Ось, власне, і все. День тримаємо банку при кімнатній температурі, на наступну добу прибираємо в холодильник. З такою капустою якісно виглядає як м’ясо, так і звичайна картопля. Подавати на стіл не шкода, ну а з’їсти і слава Богу.

Квашена капуста в зимовому варіанті Така капуста не тільки швидко готується. Вона ще й чудово зберігається. Загалом, саме те, що треба для ваших дачних льохів. Беремо капустяні качани, знімаємо з них кілька верхніх листків, решта вітамінне щастя шаткуємо і відставляємо в сторону.

Слідом за капустою беремося за моркву. Моркву чистимо, миємо, натираємо на тертці. Поки морква натирається, можна дати час промиту заздалегідь кмину просохнути на паперовому рушнику. Якщо під рукою є кілька ягід журавлини, то і вони йдуть в хід.

Коли всі інгредієнти промиті, просушені і протерті, дістаємо з затишного місця десятилітрове поліетиленове відро, дно якого попередньо було вистелено капустяним листям. Зверху викладаємо наші овочі шарами, сіль додаємо з розрахунку 120-125 грам на 5 кг капусти. Закриваємо капусту тарілкою, доповненої вантажем. Побродити і пошіпеть капуста повинна дня 3, а ще краще чотири.

При температурі в 20-21 градусів Цельсія. Пару раз на день її самопочуття можна перевіряти, протикаючи в декількох місцях паличкою, щоб зайвий газ виходив на свободу. Після закінчення прописаної по терміну екзекуції розкладаємо капусту по банках і ставимо в холодне місце. При подачі можна додавати цукор, але це не обов’язково. Квашена капуста з медом Цей рецепт практично без змін дійшов до нас з самої глибини століть.

З невеликими удосконаленнями у вигляді трилітрових банок по сторінкового рецептом можемо її приготувати і ми. Отже, для цієї формули здоров’я нам знадобиться: нашаткована капуста і минула велику тертку моркву. Розкладаємо основу по трилітровим банкам і відставляємо в сторону.

Для розсолу беремо з розрахунком на один літр кип’яченої води 1 столову ложку з гіркою солі і одну столову ложку меду. Заливаємо розсолом капусту, даємо їй охолонути і ставимо в холодне місце. Пару маленьких секретів: якщо ви вже хочете зовсім за правильною технологією предків, то пам’ятайте, що квасити капусту найкраще в ті дні, в назві яких є буква р (вівторок, наприклад, чудово підходить), але ні в якому разі не в неділю . Готувати її треба з гарним настроєм і добрими думками. Тоді вона обов’язково буде радувати і вас, і ваших гостей.

Загалом, все як ми і домовлялися. Смачно, корисно і неймовірно швидко.

Інна Ізотова, спеціально для Інші рецепти квашеної капусти: Квашена капуста класична.

Як квасити капусту?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!