Як самому зробити клей?

Як самому зробити клей?

У хорошої господині кістки не пропадають з них можна зварити бульйон, та до того ж дуже міцний. Якщо ж кістки варити довго, а потім відвар остудити, то вийде холодець. Між іншим, холодець поняття не тільки кулінарне, але і хімічне.

Обширна група колоїдних систем названа холодці на честь першого свого представника м’ясного холодцю. Холодець з кісток утворюється завдяки тому, що в кістках міститься особлива білкова речовина желатину.

Вона, до речі, продається в продовольчих магазинах в добре очищеної вигляді. І технічна, з домішками, желатину теж продається в магазинах, але не в продовольчих, а в господарських, і носить назву столярного або тваринного клею. Його-то і приготуємо з кісток. Харчову желатину нам, на жаль, навряд чи вдасться приготувати, її очищення занадто складна. Трохи сирих кісток загорніть в ганчірку і розбийте їх молотком, щоб вийшли кістяні крихти.

Ці крихти треба обов’язково звільнити від жиру. Жир, як ви знаєте, добре розчиняється в бензині (не забудьте, що бензин горюча.). Залийте кістяні крихти бензином, перемішайте і залиште на півгодини. Потім злийте бензин і кілька разів промийте кістки гарячою водою.

Тепер приготуємо з знежирених кісток відвар. Для цього не обов’язково брати каструлю, годиться і порожня добре відмита консервна банка.

Варити кістки у воді треба довго, а потім доведеться ще уварювати відвар на невеликому вогні до тих пір, поки він стане густим і в’язким. Тепер наберіться терпіння. Поставте відвар в сухе і темне місце і час від часу поглядайте на нього. Через кілька днів відвар висохне і перетвориться в коричневий столярний клей.

Хоча зовні він і здається сухим, проте містить чимало зв’язаної води, яку желатину поглинула при варінні.

Як самому зробити клей?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!