Як зробити домашній йогурт?

Як зробити домашній йогурт?

Йогурт можна приготувати самостійно в каструлі. Наливаємо молоко, додаємо закваску, кип’ятимо, ставимо в духовку годин на 4-5, потім охолоджуємо без різких перепадів температури. Ой, це для мене довго. Я люблю так, щоб воно саме, і щоб максимально легко. Є предмет, здатний задовольнити мої вимоги: це йогуртница.

Йогуртниця. Прикольна річ, скажу я вам. Я побачила її в магазині: коробочка з кришечкою і сім (іноді дев’ять) чудових баночок, зауважте, теж з кришечками. Я про неї мріяла довго, т. к. люблю все, чого немає в інших і на кожен мало-який свято просила чоловіка подарувати мені її. У підсумку це чудо техніки я отримала через 1, 5 року стогонів в подарунок на 8 березня.

О! Як же я була щаслива. Я кружляла біля неї і. о боже, а що, власне, з нею робити? Я знала, що вона покликана робити йогурти з. що б ви думали. з йогурту або закваски.

А з якого йогурту, і чим йогурт магазинний відрізняється від закваски в принципі, я поки не розуміла. Вартість йогуртниці залежить від імені фірми-виробника, від додаткових можливостей типу автоматичного відключення до закінчення часу. Я вибрала Мулінекс без всяких таймерів.

Вибір був більше навіть на користь зовнішнього вигляду. Коливається ціна від до. Отже, я з’ясувала, де і яку можна купити закваску, яке повинно бути молоко для саморобних кисломолочних продуктів, і що потім робити з усім цим багатством.

Почнемо. Закваска. Можуть використовуватися спеціальні закваски, такі як Наріне, Ацидофілін, Йогурт і багато інших. Вони продаються в сухому вигляді, наприклад в аптеці або в спеціалізованих інститутах.

Однієї порції закваски вистачає на 1 літр молока, тобто на один курс закваски. Головне — потрібно порошок дуже добре розвести і час виготовлення йогурту (або іншого кисломолочного продукту) потрібно буде збільшити.

Найсмішніше, що в нашому місті на той момент не виявилося ніяких заквасок взагалі. Я знову довго вивчала літературу, інформацію в Інтернеті, потім наклейки на йогуртах в магазинах. Головне, щоб в магазинному готовому йогурті було якомога менше добавок і якнайбільше бактерій.

Отже, я використовую в якості закваски йогурт Данон без добавок, без цукру і з лактобактеріями. Склад: молоко, сухе молоко, бактерії. А коробочки за description мені вистачає на 7 баночок йогурту по 130 гр (це на 1 л молока). Ми з’їдаємо 6 баночок, а 7-ю можна знову використовувати замість закваски.

І так від 3-х до 5-ти циклів (залежить від молока). З кожним новим застосуванням старої закваски, звичайно кількість корисних бактерій зменшується, та й йогурт стає рідині. Молоко. Молоко рекомендують брати стерилізоване і 3, 2%-й жирності.

Це те, яке довгого зберігання. Саме по собі воно супернеполезно.

Але як тільки в нього потрапляють корисні бактерії, від некорисного молока не залишається і сліду. Моя знайома для дитини готує йогурти з покупного коров’ячого або козячого молока. Інша тільки з топленого молока тривалого зберігання.

Сире покупне на ринку молоко коров’яче або козяче обов’язково потрібно кип’ятити: коров’яче молоко в сирому вигляді корисно, якщо у вас корова своя, та й знаєте в який посуд її доїли. Ну, а козяче молоко в сирому вигляді може уразити людину кліщовим енцефалітом. Взагалі мій вибір молока на користь довго зберігається: від цього залежить і термін зберігання самого йогурту.

А жирність 2, 5%. Хоча у нас вдома йогурт зберігається не більше 3-4 діб: родичі його швидко їдять. Час приготування. Залежить від того, який йогурт ви хочете отримати: густий, жирний або питної, легкий. Залежить від обраного молока: чим жирність більше, тим і йогурт гущі виходить.

А також залежить від обраної закваски: якщо суха, час приготування 1 циклу може бути до 15 годин. А якщо магазинний йогурт то від 7 до 10 годин. Я ставлю йогурніцу на всю ніч і вранці вимикаю.

Потім йогурт треба охолодити при кімнатній температурі, поставити в холодильник, закривши баночки кришками. Свіжоприготований йогурт можна їсти через годину-півтори після виключення йогуртниці.

Потрібно пам’ятати, що під час приготування йогурту бактерії не люблять протягів, руху посуду і різкої зміни температури. Корисність і застосування йогурту.

Сам по собі приготовлений натуральний йогурт кислий, смаком дуже схожий на сметану. Кажуть, що при приготуванні можна покласти в кожну баночку по ложці сиропу, наприклад шипшини. Я не пробувала, та й мета отримати солодку масу я не ставлю. Моя мета максимально використовувати корисний продукт. А це і замість сметани в борщ, і в овочевий або фруктовий салат.

Це десерт, якщо додати чайну ложечку варення, меду, горіхів, висівок, ягід, фруктів все, чого душа побажає разом або окремо. Я тушу в йогурті м’ясо, роблю йогуртовое желе.

Зрештою це смачний і легко засвоюваний продукт для органів травлення. Будьте здорові! .

Як зробити домашній йогурт?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!